När det äntligen är dags för dig och din lilla bebis att mötas för allra första gången är det mycket som behöver förberedas. Hemmet behöver såklart göras i ordning för barnets ankomst men även BB-väskan behöver packas, för att inte tala om den mentala förberedelsen att föda och bli förälder. Det är mycket att tänka på, men en del detaljer kan vara extra bra att ha koll på och packa i väskan.

 

Smidigt med handsprit

 

Under din tid på förlossningen är hygienen självklart ett stort fokus för både barnmorskor och läkare, men det kan vara en bra idé att lägga lite extra tanke på vad även du själv kan göra. Ditt barn börjar bygga sitt immunförsvar från första stund hen ser dagens ljus och får sin första viktiga dos av bakterier från dig under en vaginal förlossning. Bär du på andra, mindre bra bakterier finns risken att barnet även får ta del av dem och här kan du som blivande mamma göra vad du kan för att undvika just det. Att tvätta händerna med tvål och vatten är såklart det bästa men det är inte alltid så lätt att göra det när man ligger med värkar alternativt precis har fått sitt barn mot bröstet. Då kan till exempel en handsprit med tryck underlätta då den är lätt att ha nära till hands och är lätt att använda. Du ska såklart ta det lugnt och inte be om handspriten det första du gör när barnet kommit – att födas är traumatiskt och ditt barn behöver allt ditt lugn och fokus. Men handspriten kan ändå vara bra att ha med sig i BB-väskan och använda när möjlighet finns under er första tid som familj.

 

Ett bra komplement

God hygien är oerhört viktigt, speciellt nu under rådande pandemi, men även över lag är det bra att ha någon form av handsprit med sig i handväskan eller barnväskan. Det är inte alltid det finns tillgång till vatten när du är ute med ditt barn och då är handsprit en bra lösning tills ni kommer hem. Även under tiden på BB är det ett enkelt sätt att hålla händerna rena även om väldigt många bakterier är bra och måste finnas. Så använd handspriten men inte för mycket. Låt den vara ett komplement till vanlig handtvätt så hjälper den på bästa sätt.